Van bestelauto tot minicamper

Renault Kangoo minicamper

Een verregende kampeervakantie in Mecklenburg geeft voldoende tijd om uitgebreid te filosoferen over aanpassingen aan onze Renault Kangoo tot minicamper. Het niet meer afhankelijk zijn van een tent lijkt vooral bij slecht weer heel aantrekkelijk. Uitgangspunt is dat de hele camperuitrusting verwijderd kan worden, zodat de auto zijn functie van bestelauto behoudt.

VAN BESTELAUTO TOT MINICAMPER

Zowel de zijkanten als het dak van de Renault worden goed geïsoleerd. In theorie ook tegen hitte, in de praktijk vooral tegen kou.

DE AANPASSINGEN

De eerste laag is een reflectielaag. Daar overheen komt een laag polystyreen. Alles wordt afgedekt met dunne vurenhouten deeltjes.

AFWERKING

De betimmering wordt gelakt. De zijden in renaultgeel, het plafond grijs, de verbindende veren van de delen in contrasterend grijs dan wel geel. De laadvloer wordt afgedekt met een gladde houten vloer. Daaroverheen wordt donkergrijze vloerbedekking gelegd.

HET TUSSENSCHOT

Het orignele tussenschot van de auto wordt vervangen door een van gegalvaniseerde plaat vervaardigd schot, dat vanaf kisthoogte kantelbaar is. Daardoor kan het schot als rugleuning en als verlengstuk van de bedbodem dienst doen. De gekantelde plaat rust in het midden op een instelbaar steunpunt. Aan de zijkanten rust het schot op de armsteunen van de portieren.

INDELING

De multifunctionele inrichting is gebaseerd op negen kunststof magazijnkistjes, waarop deksels gelegd kunnen worden. Elk kistje heeft zijn functie. Naast de zeven opbergkisten is er een kookkist en een afwaskist. Dankzij de opening aan de voorzijde is alles te allen tijde bereikbaar. De kistjes worden tevens gebruikt als zitje. Een verbindende plank doet dienst als tafel.
De vloerplaat en -bedekking zijn voorzien van uitsparingen voor sjorringen. Daaraan is een spanband bevestigd, waarmee de kistjes tijdens het rijden op de laadvloer worden gespannen. Om te voorkomen dat ze verschuiven, zijn er verwijderbare en verplaatsbare paslatten aangebracht voor verschillende opstellingen.

DAGVERBLIJF

In de ramen van de voorportieren kunnen inbraakveilig ventilatie-elementen worden geklemd.
Met de opstelling van de kistjes is eindeloos te variëren, maar de meest praktische is de opbouw van een huishoudelijk en een onstspanningsgedeelte, van elkaar gescheiden door een wegneembaar tafelblad. De schuifdeur geeft toegang tot de salon, terwijl het kombuis te bereiken is via de achterdeuren.
Behalve de zitkistjes, zijn alle kistjes tweehoog gestapeld.

HET KOMBUIS

De kookkist staat vast opgesteld achter de smalle achterdeur. Daartegenover zit de kok, met naast zich de afwaskist. Die is voorzien van een roestvrijstalen afwasbak en afdruipvlak. Alle kookbenodigdheden zijn in beide kistjes opgeborgen.
Bij mooi weer kan de gehele inrichting op het gras gezet worden.
Het bljjft verbazingwekkend hoe je op zo’n klein oppervlak zo comfortabel kunt verblijven.

HET KINGSIZE BED

Voor de nachtstand worden de kistjes naast elkaar geplaatst met bij de schuifdeur een uitvulling om de volledige laadruimte te benutten. Het gekantelde schot geeft het bed een afmeting van 2 bij 1.20 meter.
Met een beetje behendigheid is de dagindeling om te bouwen tot slaapplaats – en vice versa – zonder de auto bij slecht weer te hoeven verlaten.

We hebben ook een voortent gemaakt voor onze minicamper. Bekijk de video!